Pagini

Motto :

"Sensul vieţii mele este să îi ajut pe alţii să îl găsească pe al lor."
Viktor Frankl - Omul in cautarea sensului vietii

duminică, 6 februarie 2011

Terapia cu flori Bach



Edward Bach, un medic englez, a descoperit un medicament natural pentru tratarea sanatatii spirituale si emotionale, descoperind cele 38 de remedii pe baza de Flori Bach care sunt de fapt esente pe baza de plante si flori, fiecare destinata sa trateze diferite afectiuni, precum si o combinatie de 5 flori Bach folosita in cazuri de urgenta, combinatie denumita “Remediu Salvator”.
37 din cele 38 de flori Bach sunt flori ale tufelor salbatice si diversi copaci, cu exceptia Apei de Izvor ce este preparata din apa pura naturala de fantana cu proprietati vindecatoare.
Florile lui Bach ajuta la stapanirea nevoilor emotionale ale vietii de zi cu zi, acele sentimente care va afecteaza viata cotidiana.
Florile lui Bach, ca si alte remedii naturiste, au ca efect tratarea persoanei si nu a bolii sau a simptomelor acesteia. Actioneaza in special asupra starii emotionale a persoanei afectate, deci, doua persoane care se plang de acelasi lucru pot beneficia de Flori ale lui Bach diferite.
Spre exemplu, ambele pot suferi de artrita, dar una s-a resemnat , capituland in fata bolii, in timp ce cealalta este iritata de boala, prin urmare, se vor administra flori Bach diferite.
Efectul, in urma administrarii Remediului lui Bach, nu este suprimarea starii negative, ci transformarea acesteia in una pozitiva, stimuland capacitatea corpului de a se vindeca singur, lasand sistemul psihic sa se implice total in lupta impotriva bolii si stresului.
Nu este neaparat nevoie ca persoanele sa fie bolnave psihic pentru a lua esenta de flori de Bach. Este normal ca oamenii sa treaca prin perioade grele sau stari de oboseala, care pot conduce la o atitudine negativista.
In aceste momente, florile lui Bach sunt foarte importante, restabilind echilibrul psihic de dinainte de aparitia simptomelor.
Remediul bazat pe Florile lui Bach este unic, usor de utilizat de catre orice persoana, fara a fi nevoie de asistenta medicala speciala, potrivit pentru intreaga familie, nu creeaza dependenta indiferent de perioada de utilizare si sunt disponibile in marile magazine de produse naturiste.
Este important sa accentuam ca aceasta terapie nu exclude tratamentul medical pentru vindecarea bolilor psihice. Florile lui Bach incep sa actioneze in profunzimea organismului, printre diverse si numeroase straturi pana la psihic, fara sa vindece direct boala fizica, dar ajutand la lupta impotriva acesteia sau la convietuirea cu aceasta intr-un mod care nu influenteaza niciun aspect al vietii, astfel incat persoana in cauza sa isi poata trai viata intr-un mod mai bun.
Florile despre care vorbim pot fi folosite impreuna cu alte medicamente conventionale sau complementare, inclusiv alte remedii alopate si homeopate, fara interferente negative. Sunt complementare si cu alte terapii, accentuandu-le efectul si reducand posibilele efecte negative ale acestora.
Utilizarea esentelor din flori Bach
Inainte sa alegeti esentele de flori Bach pe care doriti sa le folositi, trebuie sa identificati remedial corespunzator pentru fiecare sentiment. Se pot combina pana la 6 remedii intr-o sticluta de tratament, socotind si Remediul Salvator (care combina 5 remedii) ca unul de sine statator.
In momentul in care un remediu sau o combinatie de remedii este aleasa, procedura este urmatoarea:
Diluati 2 picaturi din fiecare remediu, cu exceptia Remediului Salvator pentru care cantitatea este de 4 picaturi, intr-o sticla de apa negazeificata natural care trebuie luate pe parcursul zilei. In ficare zi se prepara un nou amestec (apa+picaturi de esenta) ;
Alternativ, amestecul poate fi preparat intr-o sticla sterilizata de 30 ml de culoare inchisa (de exemplu de culoarea ambrei) in care se pune apa negazeificata natural si 4 picaturi de solutie, administrate de cel putin 4 ori pe zi , pana se obtine o ameliorare a starii emotionale.
Desi ambele metode sunt posibile, prima poate aduce rezultate mai bune, din moment de efectul incitant este resimtit de mai multe ori (se presupune ca amestecul este luat de mai multe ori pe zi).

FRICA

ROCK ROSE- Helianthemum nummularium/Trandafir salbatic /Eliantemo
                                       Curaj si sange rece

 remediul este util cand ne confruntam cu o frica extrema, fie ca e vorba de un eveniment petrecut in viata de zi cu zi, cum ar fi o catastrofa naturala sau am fost martori sau victime ale unui accident, fie ca suntem asaltati de o frica inexplicabila care se traduce intr-o panica ce poate cauza cosmaruri ce ne fac sa ne trezim tipand. Aici avem fricile de la Mimulus si Aspen dar crescute foarte mult in intensitate ajungand la sentimentul terorii. Rock Rose ne ajuta sa ne regasim curajul in situatii critice, invingand chiar si cea mai teribila teama de care suferim. remediul e util si scolarilor care inaintea unui examen uita tot ce-au invatat.
MIMULUS- Mimulus guttatus/cretisoara/mimolo giallo
                                      curajul
remediul este pentru temeri de zi cu zi,: teama de a vorbi in public, de a merge la dentist, teama de durere, de saracie, de accidente, frica de animale, insecte, de a merge cu liftul, de a imbatrani, de a muri etc.
remediu extraordinar pentru timiditate ,nervozitate
CHERRY PLUM    Prunus Cerasifera /Corcodus/mirabolano,susino asiatico
                                                           relaxarea
- remediul este pentru frica de a ne pierde controlul, cand simtim ca am ajuns la limita si ca vom exploda asemeni unui vulcan spunand lucruri ingrozitoare sau facand acte de violenta. Remediul este util si in sindroml premenstrual cand acesta include nervozitate si isterie, de asemenea la copiii suferind de enurezis care ziua se autocontroleaza excesiv iar noaptea, cand controlul corpului dispare, se scapa pe ei, sau copiii care se trantesc pe jos, se lovesc intentionat. Cherry Plum va inlatura incordarea psihica si teama ca am putea ceda nervos, impulsivitatea si tensiunea interioara.

Aspen        Populus tremula/Plop tremurator  /pioppo tremulo
                                                   presimtirea
Remediul este indicat daca avem stari de neliniste, agitatie, temeri bruste, atacuri de panica la care nu putem gasi o justificare rationala.
Teama copiilor de intuneric
Anxietate
RED CHESTNUT- Aesculus carnea /Castan Rosu /ippocastano rosso
                                                       Apararea individualitatii
 remediul este indicat celor care sunt preocupati excesiv de binele si siguranta celor dragi, pentru teama de a nu i se intampla ceva celui drag, desi este o teama nefondata. Spre exemplu- un parinte ce-si asteapta copilul de la o petrecere, o sotie care se impacienteaza ca sotul ei intarzie acasa, o mama care tot isi verifica copilul sa se asigure ca n-a patit nimic, e si cazul celor care pierd pe cineva drag si raman cu impresia ca i-ar putea pierde si pe ceilalti oameni dragi din viata lor. Red Chestnut ajuta la invingerea temerilor legate de sanatatea, siguranta celorlalti si mintea nu va mai crea scenarii periculoase in care s-ar putea afla cei dragi.

NESIGURANTA

CERATO         Ceratostigma willmottianum /Cerato/cerato
                                                            intuitie
- remediul este pentru cei care din lipsa de incredere in propriile decizii se hotarasc cu dificultate si de aceea ii intreba pe cei din jur: tu ce parere ai? sau ce ai face in locul meu?. De cele mai multe ori ei stiu exact care-i raspunsul corect dar par sa caute confirmare la cei din jur, ajungand sa para naivi. Cerato ne ajuta sa ne restabilim conexiunea cu propria noastra intuitie, sa redescoperim increderea in propriile rationamente si sa nu mai fim dependenti de parerea celorlalti.
SCLERANTHUS- Scleranthus annus /Porumbar salbatic/centigrani
                               Capacitatea de decizie
 remediul este pentru cei care intampina dificultati in luarea deciziilor. Le este greu sa aleaga intre 2 sau mai multe posibilitati, au stari fluctuante, azi sunt veseli, maine sunt tristi, acum rad, acum plang. Nehotararea interioara ii face sa piarda multe oportunitati, nu simt nevoia sa impartaseasca altcuiva neindoielile pe care le au si sunt perceputi ca oameni pe care nu te poti baza. Este de asemenea util in combaterea raului de calatorie (avion, masina, vapor) cand simptomele fluctueaza.
GENTIAN   Gentiana amarella /Gentiana/genzianella autunnale
       pentru sceptici – increderea in Dumnezeu
- remediul este indicat celor care se descurajeaza usor atunci cand intampina o greutate si nu mai pot crede ca data viitoare va fi mai bine, acest pesimism chiar poate atrage situatii nefavorabile. Exemple de situatii cand avem nevoie de Gentian: am cazut examenul pentru permisul auto, am incercat mai multe tratamente si n-am vazut niciun rezultat etc. Gentian ne ajuta sa gasim un strop de incredere printr-un vartej de pesimism si ganduri de descurajare. Melancolia, indoiala, dezamagirea, aparute ca urmare a unor intamplari neplacute se vor evapora ca roua la soare


WILD OAT- Bromus ramosus /Ovaz salbatic/Avena selvatica
                                          Constientizam calea
 remediul este pentru incertitudinea cu privire la drumul corect in viata. Oamenii care au nevoie de acest remediu incearca multe lucruri, dar nimic nu le aduce fericirea, avand senzatia ca nu au facut ceea ce trebuia. Acestia ar dori sa faca ceva semnificativ in viata dar nu stiu precis ce anume. Nu reusesc sa identifice adevarata lor vocatie de aceea au un adevarat discomfort sufletesc. Wild oat ii ajuta sa se conecteze la o esenta mai profunda a sufletului pentru a se lasa ghidati de intelepciunea interioara. In plan subtil remediul ajuta persoana sa recunoasca acele domenii in care isi poate valorifica la maxim talentele.
GORSE         Ulex europaeus/ Orz salbatic /ginestrone
                                             speranta
- remediul se adreseaza celor care au renuntat sa mai spere si simt ca au ajuns la capatul drumului. Ei considera ca nimic nu mai poate fi schimbat. Dr. Bach spunea despre ei ca “ar avea  nevoie de o raza de soare in viata lor pentru a indeparta norii”. Gorse ajuta in revizuirea atitudinii fata de viata si abordarea acesteia intr-o maniera mai optimista. Readuce speranta in suflet.
HORNBEAM-Carpinus betulus L./carpen alb/carpino bianco
                                  energia

 remediul se adreseaza celor care se gasesc intr-o stare de epuizare provenind dintr-o reactie mentala la rutina si indatoriri neplacute. Se trezesc dimineata mai obositi decat la culcare, sunt lipsiti de vitalitate si au nevoie de stimulente tonice (cafea, tigari, ceai tare). Ei experimenteaza sentimentul numit “luni dimineata”. Le este greu sa inceapa orice fel de activitate, de la trezitul dimineata pana la munca, sport, proiecte noi sau chiar distractie. Hornbeam readuce entuziasmul, mintea devine limpede, iar munca nu mai este perceputa ca o datorie sau o corvoada. Acesta aduce fortificare fizica si psihica diparand senzatia ca ceea ce ai de facut e mult prea greu, neplacut sau plictisitor.

APATIA

CLEMATIS      Clematis vitalba /Vita alba/vitalba
                   constiinta prezentului
- remediul este pentru persoanele care nu sunt prea interesate de prezent si de realitate. Traiesc intr-un viitor imaginar, asteptand sa vina momente mai bune, mai prielnice si nu intreprind nimic in acest sens. Nu depun eforturi sustinute pentru a transpune visul in realitate. Se adapteaza foarte greu la muncile de rutina dar ar putea fi extrem de apreciate intr-o slujba ce implica abilitati artistice, ei fiind dotati cu o imaginatie vie, bogata, simt artistic si creativitate. Clematis redesteapta interesul pentru prezent, revitalizeaza corpul si elimina tendinta spre un romantism exagerat. Gandurile creative sunt canalizate si transpuse in plan fizic. Remediul este indicat si in caz de coma, lesin si ameteli.
HONEYSUCKLE/ Lonicera/caprifoi/caprifoglio
                                                   Trecutul,uitarea
remediul este indicat acelor persoane care la nivel mental sunt coplesite de amintiri sau regrete; compara prezentul cu ce s-a intamplat mai demult.
 copiilor in primele zile de scoala sau gradinita.
Este recomandat tuturor persoanelor care au regrete, de exemplu: un vis neimplinit, o oportunitate pierduta etc.
ne conecteaza la prezent, ne ajuta sa asimilam trecutul, sa nu ne mai agatam de ceea ce a fost candva, ne ajuta sa intelegem ce inseamna Aici si Acum!
WILD ROSE- Rosa canina /Maces/rosa canina
                                        Motivatia in viata
 remediul se adreseaza persoanelor apatice care au un mod de viata pasiv, nu le intereseaza ce se intampla in jurul lor, accepta situatiile asa cum sunt, nu se straduiesc sa intreprinda nimic pentru ca lucrurile sa capete o directie pozitiva. Nu se plang pentru ca ei nu se simt cu adevarat nefericiti si nici deprimati, se simt doar devitalizati si se complac in aceasta stare. Asadar acest remediu este pentru apatie, lipsa de ambitie si carente de entuziasm. Wild rose te trezeste din somn la realitate. Motivatie, dinamism, aspiratii nu mai sunt doar cuvinte de dictionar, ci devin forte structurante ale personalitatii.
OLIVE- Olea europanea /Maslin/Ulivo
                                    Energia vitala
remediul este indicat pentru refacerea fizica, emotionala si mentala dupa o solicitare intensa. El ajuta la o refacere rapida in convalescenta, oboseala post-virala, neurastenie, travaliul mamei la nastere, o perioada de privare de somn din diverse motive, este indicat si in perioada de examene sau atunci cand intelectul este obosit din cauza suprasolicitarii si a orelor de somn insuficiente. Este util si pentru oboseala afectiva, cand dupa mai multe necazuri, suparari persoana se simte imbatranita sufleteste.
WHITE CHESTNUT- Aesculus Hippocastanum /Castan alb /Ippocastano bianco
                                                   Linistea mentala
remediul este indicat atunci cand mintea este chinuita de griji sau ganduri nedorite si repetitive. Acest carusel mental poate crea insomnii in care efectiv despicam firul in patru, reeditand la nesfarsit secvente din viata cotidiana sau conversatii in care ne-am implicat peste zi . E recomandat si studentilor care invata intens si nu pot adormi gandindu-se la ceea ce au invatat. White Chestnut ne ajuta sa spunem stop gandurilor invazive si sa ne perfectionam controlul mental. Inlatura anxietatea, insomniile, ingrijorarea si reinstaureaza pacea mintii.
CHESTNUT BUD    Aesculus Hippocastanum/ Mugure de castan salbatic/gemme di                         
                                                                                                                ippocastano
                                     invatarea din experienta proprie
este remediul pentru cei care repeta mereu si mereu aceleasi greseli. Sunt repeziti, grabiti, neatenti si nu prea inteleg responsabilitatile care le au. Nu se simt profund nefericiti, experientele neplacute sunt uitate repede si de aceea nu invata suficient dintr-o situatie pentru ca aceasta sa nu se mai repete. Adeseori este recomandat copiilor neatenti cu dificultati in concentrare carora trebuie sa le repeti de foarte multe ori pana invata un anumit lucru; sau oamenilor care se gasesc mereu intr-o relatie amoroasa dificila (persoana iubita e casatorita etc.) Chestnut Bud este util in dezvoltarea atentiei si a simtului observatiei. Lectiile de viata sunt asimilate, persoana dobandind cunoastere si intelepciune, ca urmare a experientei acumulate. Dr. Bach spunea ca "acest remediu este pentru a ne ajuta sa profitam la maxim de experientele de zi cu zi si pentru a ne vede pe noi insine si greselile noastre asa cum ne percep ceilalti"
MUSTARD- Sinapis arvensis /Mustar salbatic/Senape selvatica
                                                                 remediul se prescrie cand ne confruntam cu o depresie puternica care nu are o cauza anume, te copleseste si la un moment dat te paraseste brusc asa cum a venit. Poate fi perceputa ca o melancolie sau o indispozitie trecatoare care efectiv nu te lasa sa te bucuri de viata. E recomandat si femeilor in tulburarile premenstruale care resimt o depresie apasatoare in acea perioada. Mustard ne intareste emotional si mental, inlatura disperarea, ne readuce zambetul pe fata, starea de neliniste











INTROVERTIRE,IZOLARE
WATER VIOLET- Hottonia Palustris /Vioreaua de balta/violetta d’acqua
                                  solidaritatea
 remediul este pentru un om mandru si rezervat care aflat la dificulatte nu simte nevoia sa se confeseze celor din jur sau, sau sa le ceara ajutorul. Se simte bine singur si nu agreaza pe oricine in intimitatea sa. Are un aer aristocrat si inteligenta, echilibrul si increderea ce-o emana il pot aduce in functii de conducere. Este calm, nu jigneste pe nimeni, evita disputele de orice fel si are o mare profunzime mentala si sufleteasca. Water Violet ajuta la intelegerea faptului ca toate aceste calitati minunate trebuie puse la dispozitia celorlati. Daca vor aparea neplaceri nu va mai exista acel sentiment de retragere si comunicarea va fi mai usoara.
IMPATIENS-IMPATIENS GLANDULIFERA/Sporul casei,nu ma atinge,slabanog
                                                                         /  Non-mi-toccare   
                                                              rabdarea                           
 remediul e necesar pentru cei nerabdatori, ce nu suporta sa astepte, actioneaza impulsiv si sunt deranjati de cei ce se misca sau gandesc prea incet. Acestia aleg voit singuratatea indepartandu-i pe cei apropiati deoarece nu suporta sa fie incetiniti. Impatiens are o actiune rapida, ajuta la dobandirea rabdarii, a tactului si a intelegerii ca oamenii sunt diferiti si evolueaza in ritmuri variate. Gandirea agila va fi folosita pentru luarea deciziilor optime si nu pripite iar agitatia interioara dispare lasand loc relaxarii, blandetii si diplomatiei
HEATHER-   calluna vulgaris /iarba neagra/brugo

                                 inlaturarea egocentrismului
 remediul este necesar pentru cei ce simt o nevoie acuta de a vorbi cu cineva despre persoana lor, despre familia lor monopolizand astfel discutia si ajungand sa fie obositori. Pentru cei care au nevoie de acest remediu singuratatea este atat de dureroasa incat ajung sa fie nefericiti cu ei insisi, in forul lor interior sunt ca niste copii ce tanjesc dupa iubirea celor din jur. Heather ajuta la instaurarea sentimentului de incredere si siguranta, ajutandu-l pe cel care-l ia sa devin un bun ascultator si sa nu mai fie atat de centrat pe propia persoana.

HIPERSENSIBILITATE

AGRIMONY      Agrimonia Eupatoria /Agrimonia, Turita mare /agrimonia
                                                           confruntare
oameni joviali, veseli, cu simtul umorului, care iubesc pacea si sunt deranjati de neintelegeri sau certuri, iar pentru a le evita sunt dispusi sa lase mult de la ei. Acesti oameni lasa impresia ca nu au niciodata probleme, isi ascund temerile si suferinta mentala, afisand o fata zambitoare sau curajoasa. Cand sunt suparati nu vorbesc despre sentimentele lor, preferand sa le ignore si sa dicute despre ceva mai placut. Cu timpul insa veselia aceasta disimulata poate constitui o bariera catre cunoasterea de sine deoarece experienta nu este asimilata si tensiunea se acumuleaza in interior. Agrimony ii ajuta sa reuseasca sa comunice deschis sentimetele reale si sa accepte ca viata are si parti mai putin placute. Bucuria pe care o afiseaza in exterior va deveni aceeasi cu cea launtrica. Agitatia interioara va fi inlocuita cu o stare de calm si relaxare
CENTAURY   Centaurium umbellatum /Tintaura /cacciafebbre
                                                          vointa
- remediul este pentru persoanele care nu stiu sa spuna "NU" . Sunt persoane placute care nu intra in conflict cu ceilalti, muncesc mai mult decat pot si de aceea vitalitatea lor e secatuita de serviciile pe care le fac pentru confortul celorlalti. Fiind permanent in slujba altora, nu tin cont de ei si nici nu-si implinesc menirea persoanala in viata. Din cauza atitudinii lor de serviabilitate pot parea inferiori celor din jur, dar de fapt ei sunt persoane capabile si cu o remarcabila putere de munca. Centaury ii va ajuta sa invete sa se menajeze si sa depuna eforturi numai pentru ceea ce merita cu adevarat. Nu vor mai atrage in preajma personalitati puternice care sa ii manipuleze si sa profite de pe urma lor. Vor reusi sa-si pastreze identitatea si sa-si exprime preferintele.
WALNUT- Juglans regia /Nuc/Noce
                                             Autoafirmarea,initiativa
 este remediul indicat atunci cand ne confruntam cu schimbari majore in viata. Spre exemplu: schimbarea ocupatiei, mutatul intr-un alt oras/alta tara, inceperea scolii, divort, pensionare etc. si pentru transformari biologice majore: aparitia dintilor, pubertate, sarcina, menopauza. Walnut se poate prescrie in diferite combinatii si pentru dependenta afectiva fata de o persoana, dependenta de alcool, tutun, droguri. Walnut este un remediu excelent pentru orice situatie de "tranzitie", este un remediu al marilor decizii. Ofera sustinerea de a nu cadea in vechile tipare comportamentale, te invata consecventa si asigura protectie impotriva influentelor venite din exterior.
HOLLY  Ilex aquifolium/ laur/agrifoglio         
                                           iubire universala
remediul este pentru gelozie, invidie, ura, suspiciune, razbunare.
ne protejeaza de tot ceea ce nu este IUBIRE UNIVERSALA.
este antidotul urii si a invidiei.
prin sublimarea trairilor negative sa reuseasca sa indeparteze sentimentul separarii de Divinitate sau de ceilalti. Dupa administrarea repetata a acestui remediu se dezvolta capacitatea de a ne purta cu generozitate si intelegere fata de semenii nostri. E recomandat si copiilor care trebuie sa accepte un nou membru in familie (frate, sora sau parinte nou). Holly este remediul care restabileste echilibrul inlaturand resentimentele, suspiciunile, inima se deschide, iar oamenii nu mai sunt priviti ca dusmani sau antipatici.

DESCURAJARE ,INCERTITUDINE

LARCH-Larix decidua/larix,zada
                                Increderea in sine
remediul este pentru cei care au lezata increderea in sine.
Lipsa de spontaneitate
Nu-si asuma riscuri pentru a nu avea esecuri
PINE- Pinus Silvestris /Pin/pino silvestre
                                       Propria noastra iertare
  remediul este necesar acelor peroane coplesite de un sentiment profund de vinovatie, care au tendinta de a se scuza des. Pentru toate esecurile si dezamagirile intampinate in viata se simt direct responsabili, avand convingerea ca din cauza lor lucrurile nu au mers bine. Se judeca aspru, se autopedepsesc, simt nevoia de a oferi exagerat de mult, se sacrifica pentru binele celorlalti, purtand in suflet certitudinea ca nu merita sa fie fericiti. Copii care au nevoie de Pine au sentimentul ca orice ar face nu pot fi pe placul parintilor
ELM             Ulmus procera /Ulm /olmo inglese
                 responsabilitatea
- remediul este recomandat persoanelor capabile, altruiste, inteligente care fiind coplesite de solicitari isi pierd temporar increderea in fortele proprii. Ii gasim in meserii care implica asumarea unor responsabilitati, sunt inconjurati de persoane care depind de hotararile si intelepciunea lor. Se intampla ca unele situatii mai dificile sa-i depaseasca si sa resimta o scadere temporara a stimei de sine. Elm combate senzatia de epuizare, slabiciune si tensiune interioara. Deciziile importante vor fi luate fara sentimentul de indoiala in propriile capacitati.
SWEET CHESTNUT- Castanea sativa /Castan comestibil/Castagno dolce
                                 eliberarea

 remediul se recomanda cand persoana in suferinta, trecand prin stari de durere sufleteasca si disperare extrema, simte ca a atins limita suportabilitatii. Cei care au nevoie de acest remediu nu se gandesc la sinucidere dar starea lor de agonie mentala este maxima. Suferinta e atat de mare incat simt ca au ajuns la capatul drumului, ca viitorul este scufundat intr-un intuneric absolut, nu mai au pentru ce trai si Dumnezeu i-a uitat, de exemplu cei care sufera de cancer, care au suferit in inchisori sau in razboaie etc. Starea care o au este de disperare interioara, ca o rana pe suflet despre care persoana nu poate vorbi, intensitatea trairii fiind dincolo de cuvinte. Sweet Chestnut indeparteaza lipsa sperantei oricat de dramatica ar fi situatia. Suferinta este asimilata, disperarea depasita, persoana va pasi in pragul unei evolutii spirituale reusind sa vada lumina de la capatul tunelului.
STAR OF BETHLEHEM- Ornithogalum umbellatum/Steaua din Betleem,Balusca /latte di                                                                                             
                                                                                                                    gallina
                                          Trecerea de la soc la confort spiritual
dr. Bach spunea despre acest remediu ca este "linistirea si alinarea durerilor sufletesti si a parerilor de rau". Remediul este indicat in cazuri de experiente traumatizante din punct de vedere fizic, emotional, mental, spiritual, precum si in suferinta indelungata. Este un adevarat balsam  pentru ranile sufletesti si este recomandat pentru toate tipurile de pierderi: a slujbei, a unei iubiri, a unui proiect, a situatiei financiare si in cazul vestii decesului unei persoane. De asemenea este pentru traume precum o veste dramatica, implicarea in intamplari violente, accidente si traume  mai vechi netratate. Unii terapeuti recomanda acest remediu noilor-nascuti ca sa treaca mai usor peste socul venirii pe lume( ideal e ca sa fie luat de mama care alapteaza, intrucat acesta va  actiona prin intermediul laptelui, astfel beneficiind si mama si copilul), deoarece nasterea poate fi un moment traumatizant pentru amandoi.







WILLOW- Salix vitellina /Salcia galbena/salice giallo
                                                           Acceptarea destinului
 remediul se adreseaza celor care isi pland de mila, care considera ca viata nu a fost dreapta cu ei, se autovictimizeaza dand vina pe orice: viata, situatie, familie, prieteni dar numai pe ei nu. Ei nu vad partea pozitiva a lucrurilor, gandurile lor fiind in permanenta negative si pesimiste. Nu pot accepta ca altii sunt mai norocosi, mai fericiti, mai sanatosi. Nimic nu le convine. Willow readuce optimismul invingad nemultumirea si amaraciunea. Persoanele nu vor mai considera ca ar trebui sa fie ajutate atunci cand se simt nefericite si nici ca viata a fost nedreapta cu ele. Vor invata sa devina din victime colaboratori la cladirea propriului destin.
OAK- Quercus robur/Stejar/Quercia
                                    Perseverenta,revitalizarea
 remediul este recomandat persoanelor care muncesc excesiv si se epuizeaza dar care niciodata nu se plang. Cei care au nevoie de Oak nu tin cont de semnalele organismului care mai are nevoie si de odihna si relaxare, nu doar de munca excesiva si epuizare. Oak ajuta persoana sa devina mai putin tensionata, mai sensibila, mai ingaduitoare fata de ea insasi, acceptandu-si limitele firesti ale propriei fiinte. Are efect revitalizant
CRAB APPLE   Malus pumila /Mar paduret /melo sevatico    

                 purificarea
- remediul este pentru cei care pot avea un comportament obsesiv-compulsiv (se spala foarte des pe maini, fac dusuri de cateva ori pe zi, au repulsie fata de praf, mizerie, scame, microbi, mirosuri neplacute, virusi). Sunt deseori deranjati de greutatea pe care o au sau sunt nemultumiti de forma corpului, isi pot face exagerat de multe probleme despre felul in care arata, in cazul unor eruptii, cosuri sau pete devenind chiar disperati. Crab apple numit si "remediul care curata" este singura esenta florala Bach cu dubla actiune, atat la nivel mental cat si fizic. Remediul ne ajuta sa vedem lucrurile la proportia lor adevarata si sa nu acordam o atentie exagerata detaliilor. De asemenea remediul este prescris in diferite combinatii, in multe afectiuni ale pielii, mahmureala, raceli incipiente, paraziti, post, dieta de purificare
Eliberarea de vibratii negative absorbite de la altii


AROGANTA,EXIGENTA


CHICORY       Cichorum intybus /Cicoare /cicoria selvatica
                                                  tactica,dezinteresul
- remediul vine in ajutorul celor care se implica excesiv in vietile celor apropiati, incepand sa-i organizeze dupa cum considera ei ca e mai bine. Remediul e indicat si pentru iubire posesiva, in care rasplata este asteptata in schimbul dragostei sau a serviciilor oferite. Acesti oameni sunt experti in santaj sentimental reusind sa-si impuna vointa iar daca nu reusesc apeleaza la lacrimi menite sa impresioneze. Exemplul tipic este un parinte care doreste cu orice pret afectiunea copiilor sai sau copiii care se straduiesc sa fie in centrul atentiei parintilor fie prin crize, lacrimi sau insistente. Chicory ne ajuta sa iubim fara egoism, neasteptand nimic in schimb si oferind celor din jur caldura, siguranta, protectie si multa dragoste.
ROCK WATER- Aqua Petra /Apa de izvor/ acqua di roccia-
                                          adaptarea
Singurul remediu care nu se prepara din flori
 remediul vine in ajutorul persoanelor perfectioniste, cu o gandire dogmatica, care urmeaza reguli de fier, incearca sa fie un exemplu pentru cei din jur si isi suprima nevoile interioare, nestiind cum sa se relaxeze si sa se bucure de viata. Sunt foarte seriosi, muncesc excesiv si daca nu finalizeaza ce si-au propus sunt chinuiti de auto-reprosuri si chiar se martirizeaza. Considera ca-i ajuta pe cei din jur prin exemplu personal si nu prin comunicare sau sfaturi. Rock Water ajuta la detensionare atat fizica cat si psihica, idealurile inalte de autoperfectionare nu vor disparea dar gandirea va fi mai flexibila si vor aparea sentimente de pace si bucurie de a trai.
VERVAIN- Verbena officinalis /Verbina/Verbena
                                        Entuziasm optim
Tensiune. Frustrare. Entuziasm exagerat pentru un motiv sau un ideal. Deranjat sau protestand impotriva nedreptatii. Pasiune in a argumenta si a convinge. Dificultate in a intelege alte puncte de vedere.
remediul este pentru cei extrem de exaltati care depun eforturi imense pentru o anumita cauza sau un ideal, care sunt justitiari si iau atitudine in fata a tot ceea ce considera nedrept sau necinstit. Adora dezbaterile, sunt foarte curajosi, sfideaza pericolele si nu se lasa pana nu-i conving si pe cei din jur ca trebuie sa vada lucrurile din perspectiva lor, au ambitii inalte si o mare putere de mobilizare. Vervain aduce calm, intelepciune, flexibilitate in opinii, detasare si schimbarea atitudinii fata de cei din jur.



VINE- Vitis vinifera /Vita de vie/vite
                                       autoritatea
 remediul este pentru cei care atunci cand doresc sa obtina un anumit lucru se impun fara sa tina cont de sentimentele celorlalti chiar daca ii jignesc sau ranesc. Aceste persoane pot fi prea agresive, directe, inflexibile si cer sa fie ascultati fara nicio impotrivire, considerand ca ei stiu cel mai bine cum stau lucrurile. Nu suporta sa fie contrazisi si pot deveni tirani sau dictatori. Exemple avem in anumite familii-un parinte dominator, la serviciu- un sef care terorizeaza personalul sau un dascal extrem de exigent cu elevii sai. De asemenea unii copii care sunt numiti batausi care aduc spaima colegilor lor. Vine ajuta ca atributele de conducator sa fie folosite pentru a-i ajuta pe ceilalti oameni, dand dovada nu numai de forta si autoritate ci si de intelegere fata de ceilalti, agresivitatea disparand.
BEECH     Fagus Sylvatica /Fag comun/Faggio
                                     intelegerea
remediul se recomanda celor care au tendinta de a-i critica si judeca pe altii. Pretind disciplina in viata lor dar si in a altora, fiind focalizati pe critica si negativism, vad in primul rand ce este imperfect sau gresit intr-o situatie. Sunt lipsiti de toleranta si nu pot intelege motivele pentru care semenii lor nu sunt perfecti sau fac greseli, astfel dau dovada de rigiditate interioara si sunt perceputi ca fiind aroganti. Beech le ofera toleranta, compasiune si intelegere fata de sentimentele celorlalti, vor fi apreciati pentru corectitudinea opiniilor si nu vor mai fi evitati de catre cei din jur ci dimpotriva vor fi cautati pentru sfaturile lor.

 Rescue remedy 
este o combinatie unica de 5 remedii florale Bach:
Rock Rose - pentru teroare, panica;
Impatiens - iritabilitate, nerabdare;
 Clematis - neatentie, lipsa de interes in prezent;
 Star of Bethlehem - situatii de soc;
Cherry Plum - lipsa autocontrol, ganduri irationale. 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu